پس از انتخاب کلید عضویت در انتهای صفحه جدیدی که باز خواهد شد، اطلاعات خود را تکمیل و عضویت خود را تایید نمایید
درباره وب سايت
مرجع آموزش زمین شناسی، سنجش از دور، معدن و عمران
جامع ترین و معتبرترین آموزش برای نرم افزار های زمین شناسی، مهندسی معدن، ژئومکانیک (مکانیک سنگ و ژئوتکنیک)، عمران (خاک و پی)
............................................
رزومه مدرسان:دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا رشته های مهندسی معدن و عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک) تهران
جهت آموزش حضوری و غیر حضوری (آنلاین و تهیه فیلم آموزشی) نرم افزار ها با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید............................................
09157330367-09381295869 اسمعیلی-مدیریت وبسایت........ ................................................ در صورتی که موفق نشدید با شماره های فوق تماس حاصل فرمایید از طربق ایمیل زیر نیز می توانید در خواست خودتان را مطرح نمایید.......................................
raminesmaeili68@gmail.com
...................این سایت در ستاد ساماندهی پایگاه های اینترنتی به ثبت رسیده است و تمامی محصولات و خدمات این سایت حسب مورد دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه می باشد. همچنین فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود
ارزیابی ظرفیت باربري ریزشمع ها با استفاده از نتایج آزمایش بارگذاري
خلاصه 300 ) اطلاق می گردد که غالباً با تسلیح فولادي سبک و تزریق دوغاب سیمان همراه می mm ریز شمع به شمع هایی با قطر کوچک (کمتر از باشند و علاوه بر آنکه به عنوان یک المان باربر و مقاوم در برابر نشست عمل میکند، بدلیل تزریق دوغاب سیمان، سبب بهبود مشخصات مکانیکی خاك اطراف نیز میگردد. ریز شمع ها به طور مؤثر در بهبود خواص خاك و افزایش ظرفیت باربري و کاهش نشست به ویژه در پیسازه هايموجود و مقاوم سازي آنها به کار گرفته می شوند. مقاومت اصطکاکی ما بین ریز شمع و خاكو اثرات شبکه اي آنها به عنوان مکانیزمی قابل توجه جهت بهبود خواصخاك، مطرح می گردد. در این پژوهش همراه با استفاده از نتایج تجربیات علمی وعملی بر روي ریز شمع و انجام مطالعات پارامتریک بر روي آن و نیز مطالعات آماري، مکانیزم باربري ریز شمع بررسی میگردد. مطالعات انجام یافته به صورت تجربی، در جهت دقیق ترنمودن روابط مربوط به ظرفیت باربري ریز شمعها بسیار محدود می باشند. به منظور اطمینان از عملکرد مناسب ریز شمع ها، تعدادياز آنها تحت آزمایش بارگذاري قرار می گیرند. نتایج این آزمایشها به صورت نمودار بار به تغییر مکان تهیه می گردند که باتوجه به آنها می توان، سختی و ظرفیت باربري نهایی ریز شمع را بدست آورد. ظرفیت باربري نهایی به کمک روابط موجود در تفسیر دیاگرام بار –تغییر مکان، تعیین شده است وبدین ترتیب اثر تغییر پارامتر هاي مختلف بر روي ظرفیت باربري و نشست نهایی ریز شمع بررسی شد. از طرفی به منظور مطالعات آماري، چند مورد مطالعاتی گوناگون از ریز شمع با توجه به روش اجراي آنها جمع آوري شده و با مقایسۀ بین ظرفیت باربري نهائی بدست آمده از نتایج واقعی و روابط موجود، عوامل تاثیر گذار بر ظرفیت باربري نهائی ریز شمع به گونه اي دقیق تر ارائه شد.
چگونگی انتخاب نوع ماشین حفاري تمام مقطع تونل نسبت به شرایط ژئوتکینکی محل حفر
خلاصه یکی از مهمترین موضوعات در فرایند حفر تونل این است که در جبهه حفاري، خاك بصورت مناسب نگهداري گردد و بدین صورت تغییر شکلها به حداقل برسد. این موضوع در محیط هاي شهري از اهمیت خاصی برخوردار می گردد که ریزش تونل یا تغییر شکل هاي بزرگ فاجعه بار بوده و حتی تغییر شکل هاي محدودتر نیز باعث تخریب ساختمانها خواهد شد. لذا لازم است خاکهاي نرم و غیرچسبنده از لحظه حفاري تا زمان نصب تحکیمات نهائی، نگهداري گردند. در این مقاله به بررسی نوع دستگاه حفار مورد استفاده، نسبت به نوع خاك مورد حفاري و مزایا و معایب هر یک می پردازیم. مشاهده می شود که ماشین هاي SLURRY در محیطهاي درشت دانه و خاکهاي غیر چسبنده اشباع، عملکردضعیف تري نسبت به ماشین هاي دارند.
بررسی عملکرد تونل راه آهن تیپ A بدون رادیه در مقابل تغییر شکل حاصل از بارگذاري زلزله (مطالعه موردي آخرین تونل راه آهن ایران در مرز ترکیه)
خلاصه و تغییر شکهاي ثبت شده در تونل 85 راه آه ن، ابت دا FLAC راه آهن توسط نرم افزار A در این مقاله با استفاده از مدلسازي عددي تونل تیپ مدل صحت سنجی شده است. سپس با بارگذاري زلزله میدان نزدیک و تغییر شکهاي بدست آمده از این نوع بارگذاري عملکرد سیر و حرکت در آن بررسی شده است. نتایج نشان می دهد با ایجاد نواحی پلاستیک در اطراف تونل به میزان 26 سانتیمتر در پایه تونل نسبت به حالت تغییر شکل یافته کنونی، سیر و حرکت غیر ممکن خواهد شد و چنانچه در دوره نوسان زلزله قطاري در داخل تونل در حال سیر باشد با تغییرعرض خط راه آهن به میزان 35 + و 6- میلیمتر، قطار از خط خارج خواهد شد.
کلمات کلیدي :
زلزله میدان نزدیک، تغییر شکل ،FLAC ،تونل راه آهن، رفتارنگاري
خلاصه از جمله روشهاي مرسوم به منظور کاهش تغییر مکان جانبی کوله پلها ، ساخت آنها بر روي شمع می باشد. در سالهاي اخیر با تو جه به گسترش کاربرد ژئوسنتتیک ها ، و نظر به اینکه استفاده از ژئوگرید زمان ، تجهیزات و فضاي ساخت کمتري نسبت به شمع را در پی دارد ، تسلیح کوله پل با ژئوگرید جهت کاهش تغییر مکان جانبی آن معقولانه تر به نظر می رسد. در این مقاله اثر عمق تسلیح کوله پل با4متر انتخاب گردید. نتایج تحلیل عددي نشان / 3 متر و 8 / ژئوگریدر، با استفاده از روشهاي عددي مورد تحقیق قرار گرفته است. 2 عمقتسلیح 2 متري است .
تاثیر الیاف و پودر لاستیک بر مقاومت تک محوري و مدول الاستیسیته خاك ماسه اي تثبیت شده با پلیمر
خلاصه تثبیت و تسلیح خاك روش هاي موثر و قابل اطمینان براي بهبود خواص مکانیکی خاك از قبیل مقاومت و پایداري خا كها می باشند. در تحقیق حاضر ابتدا مقاومت تک محوري خاك تثبیت شده با استفاده از پلی وینیل الکل بدست آمده، سپس در مرحله دوم در یک درصد وزنی خاص پلیمر، درصد وزنی الیاف و درصد حجمی پودر لاستیک به خاك اضافه شده و مقاومت تک محوري را در درصد هاي مختلف بررسی کردیم. نتایج نشان داد که با افزایش درصد وزنی الیاف تا یک درصد وزنی خاص مقاومت تک محوري افزایش می یابد. همچنین با افزایش درصد حجمی پودر لاستیک به خاك مقاومت تک محوري روند کاهشی به خود می گیرد.
بررسی پایداري شیب ها در سد هاي خاکی غیر همگن توسط نرم افزار SLOP /W مطالعه سد فیله خاصه
خلاصه براي بدست آوردن ضریب اطمینان پایداري سد SLOPE/W بخش Geostudio براي اینکه بتوانیم پایداري سد را تعیین کنیم از نرم افزار استفاده کردیم . این قسمت از نرم افزار برخلاف بخش مختلف دیگر ، از روش تعادل حدي براي تعیین ضریب اطمینان شیب ها استفاده میکند .براي تحلیل در نرم افزار ابتدا مدل سازي هندسی انجام می شود ، بعد از المان بندي بخش هاي مختلف سد خصوصیات مصالح آن به مدلاختصاص استفاده شد . بعد از تعیین مراکز و Morgenstern - price داده میشود . سپس نوع روش تعادل حدي انتخاب میشود که در این مقاله از روش شعاع گسیختگی سطوح لغزش آنها بصورت خودکار توسط نرم افزار رسم و سطح لغزش بحرانی معین میشود.
بررسی توزیع فرکتالی زمین لرزه در گستره خراسان رضوي شهرهاي (تربت جام،مشهد،سبزوار)
خلاصه در این مطالعه توزیع فراوانی زمین لرزههاي ثبت شده توسط شبکه لرزه نگاري محلی مشهد بررسی شده است، محدوده مورد مطالعه داراي مختصات 33 تا 37 عرض شمالی و 56 تا 62 طول شرقی است که به روش تحلیل فرکتالی مورد بررسی قرار گرفت. بعد فرکتالی کل محدودهي 1میباشد که بیانگر پراکندگی زمین لرزهها درکل محدوده و ازطرف دیگر نشان دهنده لرزهخیزي بالاي گستره میباشد. بعد / مورد مطالعه برابر با 91است. این پژوهش بیانگر این موضوع است که محدوده شهر سبزوار از لحاظ / 1و سبزوار 57 / 1 مشهد 27 / فرکتالی براي شهرهاي تربت جام 2 لرزهخیزي فعالتر از محدوده شهرهاي دیگر استان خراسان رضوي میباشد.
کلمات کلیدي:
تحلیل فرکتالی- زمین لرزه- تربت جام- مشهد- سبزوار
نویسندگان :
محسن جامی ، محمد مهدي خطیب ، مجتبی مهرپویان ، علی اصغر مریدي فریمانی ،جواد شهرکی ، سهیل عرفانی، بی بی هانیه عمرانی نسب
بررسی رفتار دینامیکی شالوده دایرهاي مرتعش غیرمدفون با روشهاي عددي (المان محدود) و تحلیلی (جرم متمرکز و نیمفضاي الاستیک) و مقایسه آنها
خلاصه پیشرفت روزافزون تکنولوژي، تمایل به صنعتیشدن و استفاده از ماشینآلات صنعتی را روزبهروز افزایش دادهاست. بنابراین ایجاد بستري مناسب براي عملکرد بهینه ماشین امري ضروري بوده و گواه اهمیت طراحی مناسب شالوده ماشینآلات مرتعش صنعتی میباشد. در مقاله حاضر رفتاردینامیکی شالوده صلب دایرهاي در ارتعاش قائم هارمونیک، هم با روشهاي تحلیلی و هم با روش عددي بررسی و مقایسه شده است. روشهاي تحلیلی شامل دو روش جرممتمرکز و نیمفضاي الاستیک و روش عددي مبتنی بر المان محدود میباشد که خود در دو حالت بررسی میگردد، که یکی رفتار خاك را الاستیک خطی فرض کرده و دیگري سطح گسیختگی موهر-کولمب را براي خاك درنظر میگیرد. با درنظرگرفتن پنج مصالح خاکی با خصوصیات متفاوت، اثر پارامترهایی چون دامنه و فرکانس بار دینامیکی، خصوصیات مصالح و ابعاد شالوده بر جابهجایی قائم شالوده بررسی و مقایسه گردید. با مقایسه استنباط شد که نتایج روش عددي با معیار موهر-کولمب، نسبت به سه روش دیگر به رفتار واقعی خاك نزدیکتر است و اختلاف روشهاي مختلف، با افزایش مدول الاستیسیته خاك و نیز با کاهش بار دینامیکی، کمتر میشود.
ارزیابی وزن مخصوص خاك با استفاده از شبکه هاي عصبی مصنوعی (ANN)
خلاصه براي شناسایی ساختار لایه هاي خاك در یک پروژه ، بسته به گستره آن نیاز به حفر یک یا چند گمانه و انجام آزمایشات زیادي می باشد که مستلزم صرف هزینه ي زیاد می باشد. افزایش اطمینان در درون یابی ساختار و خصوصیات لایه هاي خاك بین گمانه ها منجر به بهبود ارزیابی زمین شناسی و در نتیجه کاهش هزینه ها شده و امکان برنامه ریزي صحیح براي انجام عملیات ساختمانی را فراهم خواهد آمد. همزمان با پیشرفت تکنولو ژي تکنیک هاي جدید در زمینه ارزیابی و تخمین وزن مخصوص خاك ها ارائه شده است که یکی از این تکنولوژي ها، هستند که شبکه هاي عصبی مصنوعی دستگاه ها یا نرم افزارهایی هستند که بر اساس Artifical Neural Network شبکه عصبیمصنوعی ساختمان عصبی مغز انسان سازمان یافته اند و رفتارهایی را از خود نشان می دهند که مشابه آن در کاربرد مغز انسان وجود دارد بررسی ها نشا ن می دهد که این شبکه ها قابلیت یادگیري، یادآوري، فراموش کردن، شناخت الگو، طبقه بندي اطلاعات و بسیاري دیگر از مهارتهاي مغز انسان را دارد.
ارزیابی ضخامت لایه هاي خاك با استفاده از شبکه هاي عصبی مصنوعی (ANN)
خلاصه براي شناسایی ساختار لایه هاي خاك در یک پروژه ، بسته به گستره آن نیاز به حفر یک یا چند گمانه و انجام آزمایشات متعددي می باشد که صرف هزینه بسیاري را در بر می گیرد. افزایش اطمینان در درون یابی ساختار و خصوصیات لایه هاي خاك بین گمانه ها منجر به بهبود ارزیابی زمینئ شناسی و در نتیجه کاهش هزینه ها شده و امکان برنامه ریزي صحیح براي انجام عملیات ساختمانی را فراهم خواهد آمد. همزمان با پیشرفت تکنولو ژي تکنیک هاي جدید در زمینه ارزیابی جنس و ضخامت لایه هاي خاك ارائه شده است.که یکی از این تکنولوژي ها، هستند که روند شبکه هاي عصبی دستگاه ها یا نرم افزارهایی هستند که بر اساس ساختمان Artifical Neural Network شبکه عصبیمصنوعی عصبی مغز انسان سازمان یافته اند و رفتارهایی را از خود نشان می دهند که مشابه آن در کاربرد مغز انسان وجود دارد بررسی ها نشان می دهند که مشابه آن در کارکرد مغز انسان وجود دارد بررسی ها نشان می دهد که این شبکه ها قابلیت یادگیري، یادآوري فراموش کردن، شناخت الگو ، طبقه بندي اطلاعات و بسیاري دیگر از مهارتهاي مغز انسان را دارد.
این سایت در ستاد ساماندهی پایگاه های اینترنتی به ثبت رسیده است و تمامی محصولات و خدمات این سایت حسب مورد دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه می باشد همچنین فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران می باشد.