پس از انتخاب کلید عضویت در انتهای صفحه جدیدی که باز خواهد شد، اطلاعات خود را تکمیل و عضویت خود را تایید نمایید
درباره وب سايت
مرجع آموزش زمین شناسی، سنجش از دور، معدن و عمران
جامع ترین و معتبرترین آموزش برای نرم افزار های زمین شناسی، مهندسی معدن، ژئومکانیک (مکانیک سنگ و ژئوتکنیک)، عمران (خاک و پی)
............................................
رزومه مدرسان:دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا رشته های مهندسی معدن و عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک) تهران
جهت آموزش حضوری و غیر حضوری (آنلاین و تهیه فیلم آموزشی) نرم افزار ها با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید............................................
09157330367-09381295869 اسمعیلی-مدیریت وبسایت........ ................................................ در صورتی که موفق نشدید با شماره های فوق تماس حاصل فرمایید از طربق ایمیل زیر نیز می توانید در خواست خودتان را مطرح نمایید.......................................
raminesmaeili68@gmail.com
...................این سایت در ستاد ساماندهی پایگاه های اینترنتی به ثبت رسیده است و تمامی محصولات و خدمات این سایت حسب مورد دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه می باشد. همچنین فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود
تاثیر میزان لاي در خصوصیات دینامیکی ماسه اصلاح شده با سیمان
خلاصه اصلاح خاك با استفاده از روش هاي تثبیت به کمک سیمان پرتلند یکی از رایج ترین وکارامدترین روش هاي بهبود خصوصیات مکانیکی و دینامیکی خاك ها است. خصوصیات دینامیکی خاك ماسه اي اصلاح شده با سیمان می تواند متاثر از میزان لاي موجود در آن باشد که مطالعه چندانی در این زمینه صورت نگرفته است. در این پژوهش سعی بر مطالعه تاثیر میزان ریزدانه غیرخمیري در خصوصیات دینامیکی ماسه و ماسه اصلاح شده با سیمان شده است. بدین منظور یک سري آزمایش سه محوري سیکلی به روش کنترل تنش بر روي نمونه هایی با مقادیر مختلف لاي در سطح کرنش هاي متوسط تا بزرگ انجام شده است. نتایج آزمایش ها نشان می دهد که میزان لاي دز خصوصیات دینامیکی ماسه و ماسه اصلاح شده با سیمان تاثیرگذار است. با افزایش میزان لاي تا مقدار 30 % مدول برشی تغییرات چندانی نسبت به نمونه ماسه اي نداشته در حالی که با افزایش میزان لاي به مقدار 50 % شاهد افزایش مدول برشی هستیم. در نمونه هاياصلاح نشده با افزایش میزان لاي نسبت میرایی افزایش یافته است. درحالی که در نمونه هاي اصلاح شده میزان میرایی با توجه به عیار سیمان متفاوت بوده است.
کلمات کلیدي:
مدول برشی، نسبت میرایی، آزمایش سه محوري سیکلی، ماسه اصلاح شده با سیمان
خلاصه 51 متر, / سد حوزیان در کیلومتر 5 جاده الیگودرز به اصفهان واقع شده و از نوع خاکی با هسته رسی می باشد.ارتفاع سد از بستر رودخانه 315 میلیون متر مکعب با هدف تامین آب موردنیاز اراضی زراعی که فعلاً به صورت دیم کشت / طول تاج 533 متر و حجم مخزن 2 می گردند به وسعت بالغ بر 2200 هکتار در محدوده جنوب غربی شهر الیگودرز احداث می گردد. براساس مطالعات زمین شناسی صورت گرفته سازند هاي محدوده شیست هاي ژوراسیک معادل سازند شمشک می باشد و از نظر ویژگی هاي آبرفتی یا مواد روباره شامل مصالح ماسه اي تا گراولی بوده که عمق در پی 17 متر و در تکیه گاه ها 2 تا 3 متر است.داده هاي تکتونیکی وضعیت گسل هاي محدوده ساختگاه شامل دو گسل کوچک به صورت زون هاي کوچک خرد شده یکی در تکیه گاه راست و یکی در تکیه گاه چپ قرار دارد که تاثیري بر پایداري سد ندارند.
بررسی اثر زلزله بر روي سد خاکی بش قارداشبر اساس تحلیل دینامیکی
خلاصه سد خاکی بش قارداش بر روي رودخانه فیروزه به منظور ذخیره و نگهداري آب رودخانه براي تأمین آب کشاورزي منطقه، و پارك تفریحی بش قارداش، در استان خراسان شمالی شهرستان بجنورد احداث میگردد. در طراحی سد از تحلیل دینامیکی استفاده شده است، که عمدتا بر اساس تحلیل تنش و تحلیل تغییر مکان استوار میباشد و به کمک روشهاي اجزاء محدود و در دو مرحله به انجام رسیده است. در مرحله اول پاسخ دینامیکی سد به تاریخچه زمانی شتابهاي افقی و قائم وارده به پی سد تعیین گردیده است. در مرحله بعدي تغییر مکانهاي سطوح لغزش مختلف در بدنه سد با در نظر گرفتن توزیع شتاب متوسط در توده خاك داخل هر یک از سطوح و پارامترهاي مقاومت برشی دینامیکی مصالح محاسبه شده و در نهایت با توجه به پاسخ دینامیکی و تغییر مکانهاي دائمی بدنه سد، ارزیابی نهایی از طرح بدنه سد و شیب شیروانیها انجام گرفته است.
ارزیابی تغییر مکان لرزهاي دیوار حائل ساحلی وزنی گوژپشتی
خلاصه اسکلههاي بلوکی بتنی از دیرباز به عنوان یک روش متداول در ساخت پهلوگیرها و دیوارهاي ساحلی مطرح بوده است در این مقاله به چگونگی ارزیابی رفتار این نوع دیوارها در شرایط وقوع زلزله پرداخته شده است. با توجه به اهمیت سازه این تحلیلها در دو سطح مختلف زلزله بر مبناي انجام گردیده است.سطح یک براي کنترل پایداري دیوارتوسط آنالیز شبه استاتیکی وسطح دوبا قابلیت تعمیر درطول « طراحی بر اساس عملکرد » عمرمفید دیواربا آنالیز دینامیکی انجام شد. مقایسه نتایج حاصل از روش عددي اجزاي محدود با نکات آیین نامههاي مختلف و ارضا کردن شرایط جهت تحلیل Plaxis V.8.2-2D آنها میتوان گفت مقطع طراحی شده پایدار و عملکرد قابل قبولی خواهد داشت در این مقاله از نرم افزارعددي استفاده شده است.
کلمات کلیدي:
تغییر مکان لرزهاي، دیوار حائل گوژپشتی ، تحلیل دینامیکی، طراحی براساس عملکرد ،Plaxis-2D
سیستم لرزه جدایش،فلسفه نصبو معیار هاي طراحی براي سیستم ایزوله شده
خلاصه مطابق آیین نامه ي طراحی لرزه اي ساختمان هاي سازه اي بر مفهوم افزایش ظرفیت مقاومتی سازه ها در مقابل زلزله با بکارگیري دیوار هاي برشی قاب هاي محکم شده یا قاب هاي لنگر مقاوم پایه ریزي شده اند. هرچند این شیوه ي مرسوم باعث افزایش شتاب طبقات در ساختمان هاي صلب و یا افزایش تغییر مکان هاي طبقات در ساختمان هاي نرم خواهد شد، که در پی آن اجزاء داخل ساختمان و ترکیبات غیر سازه اي در طی زلزله دچار آسیب هاي قابل توجهی خواهند شد. به منظور کاهش این تغییر مکان ها می توان علاوه بر کاهش شتاب طبقات مفهوم سیستم لرزه جدایش که به طور فزاینده اي در حال افزایش است مورد پذیرش واقع شده است. از سیستم لرزه جدایش به عنوان کنترل کننده ي عامل خارجی استفاده می شود همان طور که در مقابل حرکات سازه اي قابل استفاده است و فقط یک عامل خارجی نخواهد بود اما داراي یک طراحی خاص است که در سطح تماس پایه ستون و یا در داخل ستون که می تواند باعث کاهش انتقال نیروها از زمین شود.
تاثیرات اندرکنش خاك و سازه بر پاسخ دینامیکی سازههاي جداسازي شده لرزهاي
خلاصه استفاده از جداسازي لرزه اي به منظور ارتقا مشخصات لرزهاي سازهها و در نتیجه کاهش آسیبپذیري لرزهاي ساختمانها در چند سال اخیر بطور چشمگیري افزایش یافته است. از اهداف اصلی جداسازي لرزهاي میتوان به افزایش قابلیت جذب انرژي و کاهش پاسخهاي سازه اشاره کرد. این ویژگیها با درنظر گرفتن اندرکنش خاك و سازه تغییر میکند. در حالت کلی اندرکنش بین خاك و سازه منجر به کاهش فرکانس غالب پاسخ و تغییر در میزان انرژي مستهلک شده میشود. بنابراین، اندرکنش خاك و سازه می تواند نقش مهمی را در پاسخ لرزهاي سازه ایفا کند، با اینحال این اثرات اغلب در پاسخ لرزهاي ساختمانها لحاظ نمیشود و تکیه گاه سازه بصورت صلب مدل می شود. نتایج مطالعات نشان داده است که اثراتاندرکنش خاك و سازه در سازههاي کوتاه و سبک که بر خاكهاي نرم قرار دارند چشمگیر است. با توجه به اهمیت موضوع علیالخصوص در سازههاي جدسازي شده، سعی شده است تا با مطالعه و جمع بندي مقالات ارائه شده در این رابطه، اثرات اندرکنش خاك و سازه بر رفتار سازه هاي جداسازي شده بررسی شود.
کلمات کلیدي:
جداسازي لرزهاي، اندرکنش خاك و سازه، میرایی، تحلیل دینامیکی
مقایسه نشست ریز شمع ها در خاك هاي ماسه اي به روش هاي عددي، تئوري و آزمایش هاي میدانی
خلاصه 300 (اطلاق می گردد که غالباً با تسلیح فولادي سبک و تزریق دوغاب سیمان همراه می mm ریز شمع به شمع هایی با قطر کوچک )کمتر از باشند و علاوه بر آنکه به عنوان یک المان باربر و مقاوم در برابر نشست عمل میکند، بدلیل تزریق دوغاب سیمان، سبب بهبود مشخصات مکانیکی خاك اطراف نیز میگردد. مطالعات انجام یافته به صورت تجربی، در جهت دقیق ترنمودن روابط مربوط به ظرفیت باربري ریز شمعها بسیار محدودمی باشند. به منظور اطمینان از عملکرد مناسب ریز شمع ها، تعدادي از آنها تحت آزمایش بارگذاري قرار گرفت و نتایج این آزمایشها به صورت نمودار بار به تغییر مکان تهیه گردید که باتوجه به آنها می توان، سختی و ظرفیت باربري نهایی ریز شمع را بدست آورد. ظرفیت باربري نهایی به کمک روابط موجود در تفسیر دیاگرام بار – تغییر مکان، تعیین شده است وبدین ترتیب اثر تغییر پارامتر هاي مختلف بر روي ظرفیت باربري و نشست نهایی ریز شمع بررسی شد. از طرفی به منظور مطالعات آماري، چند مورد مطالعاتی گوناگون از ریز شمع با توجه به روش اجراي آنها جمع آوري گردید و با مقایسۀ بین ظرفیت باربري نهائی بدست آمده از نتایج واقعی و روابط موجود، عوامل تاثیر گذار بر ظرفیت باربري نهائی ریز شمع به گونه اي دقیق تر ارائه گردید.
کلمات کلیدي:
نشست، ریزشمع، خاك ماسه اي، آزمایش میدانی
نویسندگان :
حسین نعیمائی روحانی ، سید محمد فرید آستانه ، مهران اصفهانی زاده سخی لنگرود ، امیرمحمودزاده
رفتار سه محوري مونوتینکی ماسه بابلسر در شرایطزهکشی نشده
خلاصه رفتار خاك را می توان از طریق تنش موثر همه جانبه و بیان موقعیت نسبت تخلخل در ارتباط با خط حالت دائم بیان نمود. در این مطالعه سعی شده تا رفتار ماسه بابلسر را تحت شرایط مختلفی از قبیل تنش موثر همه جانبه و تراکم نسبی با استفاده از آزمایش هاي سه محوري استاتیکی فشاري زهکشی نشده مورد بررسی قرار گیرد. بررسی نتایج نشان می دهد که رفتار ماسه با افزایش تنش موثر همه جانبه همسان از حالت اتساعی به حالت و Ganga ،Toyoura انقباضی تغییر رفتار می دهد. از مشاهده رفتار بدست آمده از این ماسه را با بعضی از ماسه هاي مورد مطالعه نظیر ماسه هاي Yamuna مقایسه گردیده است.
اثرتحکیم ناهمسان بر مقاومت زهکشی نشده ماسه بابلسر با نگرشی ویژه به خط نسبت تخلخل بحرانی (CVR)
خلاصه در این مطالعه، از تستهاي سه محوري مونوتونیک زهکشی نشده مختلفی در شرایط تحکیم ناهمسان بر روي نمونه هاي ماسه اشباع بابلسر استفاده شده است. حالتهاي مختلفی از رفتار خاك توسط اعمال سطوح مختلفی از تراکم نسبی اولیه، تنش برشی اولیه و تنش موثر اولیه فراهم می گردد. آزمایشات حاکی از آن دارد که ماسه بابلسر می تواند تمامی حالات ممکن روانگرائی شامل : روانگرائی کامل، روانگرائی محدود شونده و اتساع یا خط نسبت تخلخل بحرانی براي ماسه بابلسر بعنوان مرزي براي اجزاء خاك که مستعد CVR را تجربه نماید. همچنین این مطالعه به معرفی خط نشان داده می شود که خط در حالت همسان متفاوت است. CVR تحت تحکیم نا همسان نسبت به خط CVR روانگرائی هستند یا نه می پردازد.
کلمات کلیدي:
ناهمسان، روانگرائی استاتیکی، خط نسبت تخلخل بحرانی (CVR)
بررسی پارامترهاي تأثیرگذار در رفتار لرزهاي اسکلههاي بلوکی پشت خمیده
خلاصه اسکلههاي بلوکی وزنی پشت خمیده از جمله اسکلههاي وزنی بزرگی هستند که در دنیا در حال ساخت است این اسکلهها از نظر رفتار دینامیکی با PlaxisV. توجه به بلوکی بودن و وزن زیاد آنها داراي رفتار پیچیدهاي هستند. در این مطالعه با روش اجزاء محدود و با استفاده از نرم افزار - 8.22 ، مطالعه پارامتري روي مدلهاي دو بعدي دیوار حائل بلوکی انجام گرفت. این مطالعات شامل مطالعه روي مدول الاستیسیته خاك ریز، زاویه D اصطکاك داخلی خاك ریز ، وزن مخصوص خاك و بتن و حداکثرشتاب ارتعاش میباشد براي بررسی تأثیر این پارامترها تغییر مکان افقی تاج دیوار بعنوان یکی از پاسخهاي سیستم براي مقایسه در نظر گرفته شد، نتایج حاکی از آن است که با افزایش زاویه اصطکاك داخلی خاك ریز خاك تغییر مکان کاهش مییابد و با افزایش وزن مخصوص خاك ریز E کاهش حداکثر دامنه شتاب ارتعاشی و افزایش وزن مخصوص بتن و تغییر مکان افزایش مییابد. شیوه غالب حرکت اسکله بلوکی وزنی پشت خمیده انتقال به سمت دریا میباشد.
کلمات کلیدي:
دیوار حائل ساحلی، اسکله پشت خمیده ،آنالیز دینامیکی ،Plaxis-2D ،انتقال به سمت دریا
این سایت در ستاد ساماندهی پایگاه های اینترنتی به ثبت رسیده است و تمامی محصولات و خدمات این سایت حسب مورد دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه می باشد همچنین فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران می باشد.